Egészség-Vitalitás-Natúra - Várhegyi László - Egészség - Vitalitás - Natúra

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Egészség-Vitalitás-Natúra - Várhegyi László

Minden más...

Várhegyi László természetgyógyász: biolaci@invitel.hu

Májtisztító kúra: (:Dr.Normann Walker módszere, aki 116 évig élt!:)

http://www.enricomusic.hu

1./ három napig csak frissen préselt almalé fogyasztható, más étel és ital nem, s mindennap reggel 5 és 7 óra között bélmosást kell végezni, vagy a délelőtt folyamán colon-hidroterápiára menni.

2./ Reggel ki kell préselni frissen 1,5 dcl zellerlevet, 1,5 dcl uborkalevet és 1,5 dcl sárgarépalevet. Ezeket a leveket össze kell keverni és a keverékből másfél decit kell napi háromszor meginni étkezés előtt. Ennél a kúránál is jót tesz a bélmosás, vagy a colon-hidroterápia.

Mindkét kúrához kiegészítés (ez már a saját módszerem, de tökéletesen bevált mindenkinél):

Minden olyan ételbe, amelybe tehető kurkuma, tenni kell egy jó késhegynyi kurkuma fűszert. (én még az olajos kenyeremre is szórok). Folyamatosan, naponta szedni kell étkezés előtt a lactobacillus acidophilusból 2x2 kapszulát. Máriatövis magolajból az étkezés végén be kell venni napi 3x20 cseppet ( az utolsó falatra cseppentve, ha ez folyadék, akkor az utolsó korttyal bevéve.).

Rendszeresen lehet fogyasztani édesítés nélküli keserű teákat ( ezerjófű, gyermekláncfű stb), s rendszeresen kell fogyasztani lenolajból, szőlőmagolajból, olivaolajból, meg akinek megengedi a vércsoportja, tökmagolajból egy-egy evőkanállal ételbe , italba, kenyérre. Olaj a szájban, béke a májban.

Végezetül kiegészítésképpen a japán tapaszból meg kell csinálni, egy egyhetes kúrát folyamatos napi végzéssel.

Kitartást kíván a kúra, de nem marad el az eredmény!.

                                                                             Várhegyi László

A vércsoportoknak megfelelő táplálkozás szabályai

Táblázat letöltése ( .pdf fájl )

Írta és összeállította: Várhegyi László

bioenergetikus, fitoterapeuta

életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta

Mit egyek, hogy egészséges legyek?

Jótékony-és semleges hatású, valamint tiltott, kerülendő ételek listája a vércsoportok szerint

A vércsoportoknak megfelelő táplálkozás szabályai

A vércsoport A antigén Anti-B antitest

B vércsoport B antigén Anti-A antitest

AB vércsoport A és B antigén Nincs antitest

0 vércsoport Nincs antigén Anti-A és anti-B antitest

Az orvostudomány, a táplálkozástudomány és a természetgyógyászat összefogásának diadala a vércsoport-specifikus táplálkozás.

2000. 2. javított kiadás


Tartalomjegyzék

1.) Vércsoport szerinti táplálkozás

2.) 1.sz melléklet: Mindenki számára ehető ételek

3.) 2.sz melléklet : Táblázat a vércsoportok szerint

Felhasznált irodalom

Dr. Peter J. D ‘ Adamo - Catherine Whitney: Az ABO terv.

Dr. Körmöczi Tamás : A vércsoport specifikus táplálkozás

Vércsoport szerinti táplálkozás

A táplálkozástudomány legújabb irányzata az egészséghez vezető úton

Az ikreket is beleszámítva , nincs a Földön két egyforma ember, mint ahogy nincs két azonos ujjnyomatú ember sem, ugyanúgy nincs két egyforma fűszál, nincsen két egyforma hópehely. Az emberek szervezete is különbözik egymástól, azért világos az is, hogy az emberek eltérő szervezete különböző táplálkozási igényeket támaszt. Emiatt az egészség megtartásának és a betegségek gyógyításának egyik leglényegesebb módja a vércsoportnak megfelelő táplálékok fogyasztása. Van olyan étel, amelyik az egyik embernek jótékony hatású, a másiknak semleges, míg a harmadiknak kifejezetten árt.

A vércsoportok olyan alapvető fontosságúak, mint maga az ember, A tudomány most fedezte fel, hogy hogyan használhatjuk a vércsoportokat egy úgynevezett sejtszintű ujjlenyomatként az egészséghez vezető úton. Ez a felfedezés az emberi DNS-sel kapcsolatos felfedezések kibővítését jelenti. A vércsoportok (A, B, AB, 0) és a vércsoport altípusok (szekretor, nem szekretor, Rh-, Rh+, MM, NN MN stb.) megismerése mégjobban megerősíti azt a tényt, hogy minden ember teljesen különbözik a többitől.

Vércsoportunk az egészség, a betegségek, a hosszú élet, a fizikai erő, a szellemi életünk titkaihoz vezető ajtó zárjának a kulcsa. Vércsoportunk határozza meg a betegségekre való fogékonyságunkat, táplálkozási szükségleteinket és a fizikai tevékenységünk (sport) legmegfelelőbb formáit. Ezek a tényezők befolyásolják energiaszintünket, a táplálékokban lévő energiák felhasználásának hatékonyságát, szellemi életünket és a személyiségünket is. Érdekes, hogy ebben nincs új a Nap alatt. Az ayurvédikus orvoslás 4000 évvel ezelőtt az embereket 3 csoportra osztotta, s milyen érdekes, hogy ezek a csoportok megfelelnek a 0 az A és a B vércsoportokra most felfedezett személyiségeknek. Az AB vércsoport mindössze kb. 1500 évvel ezelőtt jelent meg az embereknél, ezért azt az ayurvédikus orvoslás nem ismerte. A tudomány feltalálta ismét a csőben a lyukat.

A vércsoportok kialakulásában jelentős szerepet játszott a táplálkozás és a népvándorlás, a Föld különböző pontjain élő emberek keveredése. Már vannak jelei egy újabb vércsoport - talán C lesz a neve- kialakulásának, amely pár éven belül kimutatható lesz. Ez a mindenkori embercsoportok nagyfokú keveredésének a következménye.

Mivel a vércsoportok kialakulásában jelentős szerepe volt a táplálkozásnak, ezért az egyes vércsoportokhoz tartozó táplálkozástól való eltérés egészségkárosodáshoz vezet. Sajnos az ember alkalmazkodó képessége e tárgykörben igen hosszú, mert a generációváltás is az. A rovaroknál ez igen gyors, ezért van az, hogy amelyik vegyszer ma megárt mondjuk a burgonyabogárnak, a következő nemzedék már csak a nagyobb dózistól pusztul el , míg az azután jövő nemzedék már táplálékként szintetizálja az apáikat elpusztító mérgeket. Az embernél 10 generációváltás 300 év!

Ezeket a tényeket felismerve Dr James D’Adamo és fia Dr Peter D’ Adamo természetgyógyász orvosok és munkatársaik az élelmiszerek minden csoportjánál vizsgálták , hogy azok mennyire összeférhetőek a különböző vércsoportú vörösvérsejtekkel. A vizsgálatok minden kétséget eloszlatva bebizonyították, hogy nem mindegy, hogy melyik vércsoportú ember mit eszik. Beigazolódott, hogy ugyanazon ételek az egyes vércsoportok vörösvértestjeit kicsapták- orvosi nyelven agglutinálták-, s ezért a jelenségért a növényi és állati eredetű élelmiszerek egy részében található különleges „ragasztóanyagok”, az un. lektinek a felelősek. A lektinek tehát az ételekben található különféle fehérjék, amelyek vérünk minőségét befolyásoló agglutinációs hatással rendelkeznek.

Ezek a lektinek a vörösvérsejtek felületén található, vércsoport-meghatározó, speciális cukoroldatokhoz kapcsolódva, szinte összeragasztják a vörösvérsejteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását, gyorsítják az öregedési folyamatokat. Mindezek a cukoroldatok nemcsak a vérben, hanem a szervezetben, más szövetféleségekben is megtalálhatók, s így az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálkozás a szerveket közvetlenül is rombolhatja. A 0-ás vércsoportúaknál minden vérlemezkéhez egy fukóz nevű szénhidrát-specifikus alkotóelem tartozik, amely minden vércsopotnál megtalálhazó a vérlemezkék mellett. Az A-soknál még hozzájön egy N-acetil-galaktóz-amin is a fukózhoz. A B vércsoportúaknál a fukóz mellett minden vérlemezkénél ott van a D-galaktóz, az AB-seknél pedig minden vérlemezkénél ott van a fukóz mellett a D-galaktóz is és az N-acetil-galaktóz-amin is. Attól függ, hogy egy étel jó-e az adott vércsoportú embernek, hogy a táplálékokban lévő lektinek hogyan viszonyulnak a vércsoportra jellemző, minden vérlemezkéhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotóelemekhez. Ha hisz valaki ebben, ha nem akkor is működik ez a lektin és alkotóelem kapcsolat. Ez határozza meg, hogy egy adott táplálék jó, vagy rossz, illetve semleges hatású az adott vércsoport számára. Ha rossz, akkor agglutináció történik, azaz összeragadnak a vérlemezkék. Elég ha csak nyomokban van jelen egy- egy összetett táplálékban a vércsoportra agglutináló tulajdonsággal bíró lektin, már megtörténik az agglutináció. Pl. valamiben tejpor van, vagy tej is van a készített ételféleségben, akkor már a 0-sokra és az A-sokra agglutináló hatással van, azaz rontja a vérkeringést a hajszálerekben.

A vörösvérlemezkék átmérője 9 mikron, a vastagsága 1 mikron. A kapilláris keringés hajszálereinek átmérője 7 mikron, tehát ezen a 7 mikronos átmérőjű erecskén kell átpréselnie a vérnyomásnak a vörösvérlemezkéket. Ez csak akkor megy könnyen, ha rugalmas az érfal, s ha a lektinek nem ragasztják össze a vérlemezkéket.

A növényi ételek kétszeresen lágyítják az érfalakat, ezért könnyebb az átjutás a hajszálérben. Itt is vigyázni kell, hogy csak olyan növényt ehetünk, ami a vércsoportunknak nem okoz agglutinációt. A növényi olajok 5-szörösen lágyítják az érfalakat és rugalmasítják a vérlemezkéket. Ugyancsak ötszörösen lágyítják a halolajok is, tehát együnk sok, a vércsoportunknak megfelelő halételt. A nem tiszta, adalékanyagokkal teli (KCl, LiCl, alumínium hidroxidok-csomósodásgátlásra használják-) só és az állati zsírok, beleértve a tejben lévő zsiradékot ( különösen a homogénezett tejzsiradékot!!!!)is, 10-szeresen keményítik az érfalat, tehát megnehezül a vörösvérlemezkék átjutása a hajszáléren. Ez a táplálkozás alfája és omegája. Ahol rossz a hajszáleres keringés, ott beteg lesz a testszövet.A rossz keringésű testszövetekben daganatok képződhetnek, mert rendellenesen működnek a sejtek. Nem kapnak tápanyag-utánpótlást és nincs elszállítva a salakanyag, amely a sejtanyagcsere során keletkezik. A szívnek a legtökéletesebb a keringése, ezért a szív sohasem lesz rákos! Ha mégis rossz lesz a szív keringése, a szív megbetegszik, megáll, s nincs ideje kifejlődni a daganatoknak. A szívmegállás pedig a halála a testnek. A szívnek azért is jó a keringése, mert mindig mozog! A mozgás tehát a táplálkozáson túlmenően a másik lényeges körülmény az egészségünk megőrzése érdekében. Mindennap, minden izomcsoportot jól át kell mozgatni úgy, hogy beleizzadjunk, s úgy, hogy pulzusunk egy ideig érje el a normál érték kétszeresét. Intenzív keringés, intenzív sejtanyagcsere, intenzív salaktalanítás. A vérünket a szív keringeti, a 2-2, 5 liternyi nyiroknedvet a szervezetünkben az izmok mozgása áramoltatja, mivel nincs külön nyirokszívünk. A nyiroknedvek is salaktalanítanak, ezért lényeges a megfelelő nyirokkeringés az intenzív mozgás révén.

A biokémia eddig is tudta, hogy a vérünk és az elfogyasztott táplálék között kémia reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Meghökkentő, de tény, hogy ma a XXI század éveiben is immun- és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerint őseink fogyasztottak.

A két Dr Adamo és munkatársai valamint a hasonló kutatással foglalkozó bostoni, cambridgei, londoni, oxfordi, new-yorki stb. egyetemeken dolgozó biokémikusok nemcsak azt határozták meg, milyen élelmiszereket nem ajánlatos fogyasztaniuk az egyes vércsoportokhoz tartozó embereknek, hanem azt is, hogy az adott vércsoportnak megfelelő táplálkozás esetében milyen lesz a vitamin- és az ásványi anyag ellátottság, illetve mely táplálék-kiegészítő anyagok, gyógynövények segíthetik a még jobb állapot elérését.

Akik elmélyültebben foglalkoztak a vércsoportokkal, tudhatják, hogy a különböző vércsoportok különböző antigéneket tartalmaznak, amely arra a vércsoportra jellemző. Csak a 0 vércsoportú embereknek nincs a vörösvérsejtjeik felületén egyik típusú antigén sem. Az immunrendszerünk- ha jól működik- azonnal észreveszi, hogy idegen antigén lépett be a szervezet rendszerébe, ezért elkezd antitesteket termelni az antigén ellen. A vércsoportok antitestei is eltérőek a másik vércsoport antitesteihez képest, ezért lehet csak meghatározott szabályok szerint vért adni a másik embernek. Ennek szabályait dr. Karl Landsteiner osztrák kutatóorvos fedezte fel.

Az antitestek az immunsejtekben előállított különleges kémiai anyagok, feladatuk az idegen antigén elfogása. Immunrendszerünk sejtjei különböző antitestet termelnek, mindegyiknek egy adott idegen antigén azonosítása és elfogása a feladata. Ez egy állandó harc az immunrendszer és a betolakodók között, melyek megpróbálják átalakítani antigénjeiket, hogy a szervezet ne ismerje fel őket. Amikor egy antitest összetalálkozik egy, a szervezetre ártalmas antigénnel (vírusok, baktériumok, folyadékok, táplálékok antigénjei), akkor az agglutinációnak nevezett folyamat játszódik le.

A vércsoport antitestek immunrendszerünk legerősebb antitestei, vörösvérsejt agglutináló hatásuk olyan erős, hogy akár szabad szemmel is azonnal észrevehető egy tárgylemezen. A kutatók azt is felismerték, bizonyos ételek agglutinálják az adott vércsoport sejtjeit, míg más vércsoportokét nem, ami azt jelenti, hogy az egyik vércsoport sejtjeire káros étel, a másik vércsoport sejtjei számára jótékony hatású lehet.

Amikor olyan ételt fogyasztunk, amelynek lektinjei összeférhetetlenek a vércsoport antigénünkkel, azaz a vérlemezkékhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotóelemekhez, akkor a lektinek célba vesznek egy szervet, (vese, máj, agy, gyomor, belek, izületek stb.) és annak területén elkezdik agglutinálni a vörösvérsejteket. A különböző lektinek, más- más szervet, vagy szervrendszert vesznek célba, kellemetlen bélpanaszokat, májcirrózist okozhatnak, vagy leállítják a vesén áthaladó vér áramlását stb.

Az idegrendszer a legérzékenyebb a táplálékokban található agglutináló lektinekre. Sok fejfájós embernek csak egyszerűen át kellene térnie a vércsoportnak megfelelő táplálkozásra és megszűnnének a kellemetlenségei. Vigyázat! Nem biztos, hogy az idegrendszert támadó agglutináló lektinek okozzák közvetlenül a fejfájást, hanem a bélrendszerre, emésztőrendszerre károsan ható agglutináló lektinek is okozhatják, ezért kell odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Nem elég csak a vércsoport-specifikustáplálkozást betartani, hanem oda kell figyelni az egyéb táplálkozási szabályokra is.

Ilyen egyéb táplálkozási szabály az, hogy táplálékaink nagy víztartalmúak legyenek - általában mint az emberi test víztartalma (70%) -, ne legyenek agyon sütve, főzve, tartósítva, hanem több mint 50%-ban nyers, hővel nem károsított ételek legyenek. Az is fontos, hogy folyadékot mindig a táplálkozás megkezdése előtt vigyük be a szervezetbe, mert hiába táplálkozunk megfelelően, a táplálkozás után, közben megivott folyadék felhígítja az emésztőnedveket és a perisztaltika rosszul emésztetten vagy emésztetlenül, továbbítja a táplálékot a belekbe. Nagyon fontos szabály a nyugodt, kellemes környezetben történő kapkodás mentes étkezés. Először mindig a könnyen emészthető, a gyomorból hamar kiürülő gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat fogyasszuk, mert ha ezeket esszük utoljára, akkor a gyomorban nem tudják megelőzni, a hosszabb ideig emésztődő ételeket és elkezdenek erjedni, rothadni, már a gyomorban, aminek következtében toxinok és metilalkoholok keletkeznek, melyek akkor is rombolják a szervezetünket, ha vércsoport-specifikusan táplálkozunk. Legtöbb ember emésztőrendszere mozgó pálinka-főzőhőz hasolít, mert állandó erjedés és alkoholképződés van a gyomrában, és a beleiben a helytelen ételtársítás és a helytelen táplálkozási sorrend miatt!!!!!

A káros lektinek jelenlétét a szervezetben nemcsak laboratóriumokban lehet bevizsgálni, hanem egy egyszerű vizeletvizsgálattal, az indikan teszttel, amely a bomlási folyamatokat méri. Ha a máj, az emésztőrendszer, a belek nem teljesen dolgozzák fel a folyadékot, akkor indoloknak nevezett toxikus melléktermékek keletkeznek. Ha elkerüljük a vércsoportunkra káros lektinfehérjéket tartalmazó, vércsoportunk számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthető ételek fogyasztását, akkor az indikán szintünk alacsonyabb. Ha redszeresen, vagy akár alkalmanként fogyasztunk magas lektintartalmú, vagy számunkra nehezen emészthető ételeket, akkor az indikán szintünk magas lesz, ami arra utal, hogy sok karcinogén- rákkeltő- anyag van a szervezetünkben.

Nézzük közelebbről, hogy mit értünk jótékony hatás alatt. Jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyszerként hatnak a szervezetünkre, melyek főleg betegség esetén gyógyszer nélkül is gyógyítanak azzal, hogy megerősítik az immunrendszert. A semleges ételek, csupán táplálékként viselkednek, de szükség van rájuk a bennük lévő nyomelemek, vitaminok és a kiegyensúlyozott étrend miatt. A tiltott ételek mérgezik a szervezetet, tehát a fogyasztásuk tilos! Ételeink 50%-nál nagyobb része legyen jótékony hatású!

Nézzük, hogy a tilos ételek milyen hatásokat válthatnak ki a szervezetből:

• az emésztőrendszer nyálkahártyáinak gyulladása (ez népbetegség),

• az emésztési folyamatok befolyásolásával kiváltott puffadás (ez is népbetegség nálunk),

• a metabolitikus rátának, vagyis az anyagcsere-folyamatok sebességének a lassítása révén csökken a kalóriák elégetésének hatékonysága,

• csökken az inzulintermelés (az egyre növekvő cukorbetegség fő oka),

• a hormonális egyensúly megváltoztatása folytán vízvisszatartás (ödéma), pajzsmirigy- megbetegedések és más hormonális problémák (terméketlenség, kóros elhízás stb.) kialakulása (e tekintetben is a világelsők között vagyunk)!

Nézzük meg az egyes táplálkozáscsoportok és a vércsoportok összefüggéseit (a részletes megnevezést vércsoportra lebontva a táblázatok tartalmazzák):

0 vércsoport:

Sovány marhahúst, bárányt, borjút, halat, s vadat gyakran ehet, de egy adag nagysága fogásonként ne haladja meg a 12-18 dkg-ot, nőknél, gyermekeknél a 6-15 dkg-ot. Halaknál főleg a tengeri halak és a fehérhúsú édesvízi halak (busa, amur) jótékonyak.

Tejet tejterméket, tojást és ezekből készült ételeket ne egyenek, mert nem jótékony hatású az ilyen étel. Csak a vaj, a kecske-és juhsajt ehető, mert semleges, tojásételt pedig csak hetente : 1-5 db-ot fogyaszthatnak, de nem egyszerre.

Az olajok zsírok, olajos magvak közül jótékony az olívaolaj, lenmagolaj, szójaolaj, tökmag, dió, tiltott viszont az általánosan a közétkeztetésben mindenütt jelenlévő napraforgó olaj, földimogyoró és olaja, a kukoricaolaj, a mák, a mogyoróvaj, a földimogyoró vaj, pisztácia. A hüvelyesekből is tiltott az összes szárazbabféle –kivéve a száraz, nem génmódosított szójababot-, lencseféle, a többi semleges hatású.

A gabonafélék és az abból készült kenyér, tészta, sütemény, kása, müzli között nincs jótékony hatású a vércsoportra. Annál több a tiltott, ilyenek: a búza, az árpa, a cirok, a kukorica, a durumbúza minden változata, a zabkorpa, a zabkenyér, a zabliszt.

A zöldségfélékből nagyon sokféle jótékony hatású van, de van néhány tiltott is., főleg azokból, amelyekből hazánkban nagyon sokat fogyasztanak az emberek. Tiltott a karfiol, kelbimbó, padlizsán, az uborka, a termesztett és az erdei, mezei gombák, az olajbogyó, a lucerna és a burgonyafélék. Ezek levei is tiltottak!

A gyümölcsökből, zöldség-és gyümölcslevekből is sok jótékony áll rendelkezésre a „0” vércsoportúaknak. Itt is inkább a tiltottakat szükséges kiemelni. Ezek: földiszeder, eper, kókusz, mandarin, narancs, -kivéve a görög mininarancsot-, rebarbara és ezek levei.

A fűszerek is nagymértékben hatnak az immunrendszerre, ezért kerülni kell a káros fűszereket, ezek az összes ecet (az almaecet is!), az összes borsféle, a vanília, a szerecsendió. Tiltott az összes savanyúságféle és a ketchup is. Citromlével viszont korlátlanul lehet ízesíteni a salátákat.

A gyógyteák és gyógykivonatok közül sok a jótékony hatású, de tiltott a lucerna, az aloe (most ezt sztárolják), a bojtorján, a martilapu, az echinacea, az eperlevél.

Az italok közül jótékony hatású a pí- víz, a szódavíz, a cikória kávé és az ásványvíz. Tilos viszont a babkávé, még koffeinmentes változatban is, ugyanez igaz a fekete teára, tiltottak a tömény szeszesitalok, a sörök, a kólafélék, a diétás és nem diétás üdítő italok.

„0” vércsoportúaknak a betegségek megelőzése szempontjából különösen oda kell figyelni az anyagcsere folyamatok gyorssá tételére, a véralvadási aktivitás fokozására, a gyulladások megelőzésére és a pajzsmirigyműködésük stabilizálására, a bélflóra szinten tartására, mert ezek a gyenge pontjaik.A vércsoport:

Ez a vegetárius vércsoport, ugyanis nincs számukra jótékony hatású húsféleség, semleges is csak a csirke, pulyka és a strucc, a többi húsféleség TILTOTT!

A halak között van néhány jótékony hatású, ami a táblázatból is kitűnik, de a legtöbb tiltott ennél a vércsoportnál.

A tej, tejtermékek, a tojás és az ezekkel készült ételek között nincs jótékony hatású! Tejpótlónak ott a szójatej, szójasajt, ami jótékony hatású.

Az olajok, zsírok, olajos magvak közül tiltott: a földimogyoró-olaj (a földimogyoró viszont jótékony hatású), a szezámolaj, a kukoricaolaj, a repceolaj, a pisztácia.

Az összes vércsoport közül az „A” vércsoportúak ehetik a legtöbb hüvelyest, csak néhány babfajta tiltott.

A gabonaféléket és az abból készült ételeket tekintve tiltott a búza, a durumbúza, továbbá a pattogatott kukorica.

A zöldségek és leveik valóságos eldorádója áll rendelkezésre jótékonyan az „A” vércsoportúaknak de tilos néhány, a magyarok által sokat fogyasztott zöldségféle. Ilyenek a vöröskáposzta-és fehérkáposzta, a padlizsán, a termesztett gombák, a mezei és erdei gombák, a zöldpaprika, a pirospaprika, az erős paprika, paradicsom, az édesburgonya és az összes többi burgonyaféle.

A gyümölcsök között sok a jótékony, de tiltott a banán, a kókusz, a papaya, a mangó, a narancs, a mandarin, a rebarbara, és ezek leveik.

A fűszerek, ízesítők közül is nagyon sok a tiltott. Ezek: a kapribogyó, a zselatin, az összes bors, az összes ecet. Az erjesztett savanyúságok fogyaszthatók. Tiltott viszont a ketchup, a majonéz, a Worchester szósz.

A gyógyteák és gyógykészítmények csak néhány tiltott van, a többi igen jó, vagy semleges.

Érdekes, hogy az italok közül a reverz-ozmózisos szűrésű vízből készített pí- víz mellett a kávé, a vörösbor és a zöld tea jótékonyan hatnak, tilos viszont a sör, a szódavíz, a szénsavas ásványvíz, a kólák, a fekete tea, a diétás és nem diétás üdítőitalok, valamint a tömény szeszes italok.

Az „A” vércsoportúakna a betegségek megelőzése céljából különösen oda kell figyelni az immunrendszer erősítésére, a rák ellen küzdő antioxidánsok bevitelére, a fertőzések megelőzésére és a szív erősítésére.

B vércsoport

A legkiegyensúlyozottabb táplálkozást folytathatják. A húsok közül jótékony a bárány, a nyúl, a vad. Tiltott a disznó- minden vércsoportnak az!-, a csirke, a liba , a kacsa, a fürj , a fogoly.

A halak közül is sok a jótékony de nem ehetik a kagylóféléket, a rákféléket, az osztrigát, a csigát, az angolnát, a füstölt halakat.

Egyedül a „B”vércsoportúak fogyaszthatják majdnem az összes tejterméket. A legtöbb jótékony számukra. Ez a tejtermék fogyasztó vércsoport. Csak néhány tilos tejtermék van, ilyenek: a zsíros tejföl, jégkrém (ez is minden vércsoportnak tiltott), és a kéksajt. Tojásból 3-4 darabot ehetnek hetente, de nem egyszerre. A tojást azért ehetik és a csirkét azért nem, mert a tojás nem tartalmazza ezt a lektint, amely a csirkék izomszövetében megtalálható.

Az olajok, olajos magvak, zsírok csapást jelentenek erre a vércsoportra, ugyanis csak az olívaolaj a jótékony. Tiltott a napraforgóolaj, a margarin, a földimogyoró és olaja, a mogyoró és olaja, vaja, (nutella), a mák, a tökmag, a szezámmag, ezek olajai, a kókuszzsír stb. A szójaolaj semleges.

A babfélék és hüvelyesek közül a lencsefélék és a tarkabab kivételével szinte minden ehető.

A gabonafélékre is oda kell figyelniük, mert van néhány reform élelmiszer is, ami tiltott, ezek: az amarántbúza, az árpa, a hajdina, a búza a rozs, a durumbúza, . Jótékony viszont a zab, a köles, a rizs és a tönkölybúza.

A zöldségekből és leveikből nagyon sokfélét fogyaszthatnak a „B”vércsoportúak de a tiltottakat nagyon ajánlatos elkerülniük, mint pl.: a retket, a paradicsomot, a tofut, az olajbogyót, az avokadót, a csemegekukoricát stb.

A gyümölcsök tekintetében, a legkevesebb ártó gyümölcs számukra van a többi vércsoporthoz képest. A tiltott gyümölcsök: a kókusz, a gránátalma, a csillaggyümölcs. A többi mind jótékony vagy ehető.

A fűszerek, ízesítők közül is alig van tiltott, ezek: a ketchup, a szegfűbors, a fahéj, a zselatin, a kukoricakeményítő- és szirup, a fehér és a fekete bors.

A gyógyteák, gyógykészítmények közül tiltott a komló, a hárs, az aloe a rebarbara, a szenna, az ökörfarkkóró, és a görögszéna. A többiek viszont fogyaszthatók, használhatók. Különösen a vércsoporton belüli szekretor alcsoportúaknak (ez kb. 80%-) kell vigyázni a külsőleges használatra is, mert az agglutinálás így is létre jön. Nem mindenkinek jó, tehát pl. az aloe vera és kivonata, sőt árt, tehát tiltott.

Az italokat tekintve is a „B” a legszerencsésebb vércsoport mert a tömény szeszesitalokon, a szódán, a szénsavas ásványvízen, a kólaféléken, a diétás és nem diétás italokon kívül mindent fogyaszthat (zöld tea, sör, bor, kávé, fekete tea stb.). Persze az alkoholos italok tekintetében a mértékkel történő fogyasztásra igaz ez a megállapítás.

A”B” vércsoportúaknak a betegségmegelőzés szempontjából különösen oda kell figyelni a kiegyensúlyozott étrend további finomítására, az inzulin hatékonyságának fokozására, a vírusfertőzések megelőzésére és az agyműködés javítására.

AB vércsoport

Félig vegetárius vércsoport, mert szintén alig van jótékony (bárány, nyúl pulyka) húsféleség, amit fogyaszthatnak. Tilos a csirke, a marha, a liba, a kacsa, a sertés, a vadhúsok fogyasztása. A halak közül is sok tiltott, hasonlóan az „A” vércsoportúkhoz.

A tojásételekből ez a vércsoport fogyaszthat legtöbbet, heti 3-5 tojást. A tej és tejtermékek hasonlóan változatosan ehetők, mint a „B”vércsoportúaknál, de van néhány tiltott is ezek: a vaj, a tehéntej, a jégkrém, a parmezán sajt, az író, a penészes sajtok.

Az olajok, zsírok olajos magvak közül is csak szerényen fogyaszthatnak, akárcsak a „B”vércsoportúak, mert tiltott a napraforgóolaj, a margarin, a szezámolaj, a repceolaj, a kukoricaolaj, a mák a mogyoró, a tökmag, a szezámmag. Jótékony viszont a dió, a gesztenye, a földimogyoró és az olívaolaj.

A hüvelyeseket, babféléket tekintve a legszélesebb skálát ehetik az „AB”vércsoportúak, csak a lóbab, a veteménybab és a limabab a tiltott.

A gabonafélék közül itt nem tiltott a búza, tiltott viszont a hajdina, a kukorica. A többi gabonaféle mind jótékony vagy semleges, tehát fogyasztható.

A zöldségeket tekintve ez is burgonyaevő vércsoport. Tiltott viszont a paprika, az erős paprika, a retek, az erdei-és mezei gomba, az avokadó és az articsóka.

A gyümölcsök közül az „A”vércsoportúakhoz hasonlóan tiltott a banán, a kókusz, a mangó, a narancs, a gránátalma stb. fogyasztása.

A fűszerek, ízesítők közül sok a tiltott. Ezek: az összes bors, az összes ecet, a zselatin, az árpamaláta, a ketchup, az ecetes savanyúságok, a kapribogyó, az ánizs stb.

A gyógyteák, gyógykészítmények közül ugyancsak tiltott az aloe, a komló, a tárnics, a martilapu, az ökörfarkkóró stb.

Az italok közül jótékony a babkávé, a zöld tea, de tiltott a kóla, a tömény szesz, a fekete tea és az üdítő italok fogyasztása.

Az „AB” vércsoportúknak a betegségek megelőzését tekintve különösen oda kell figyelniük az immunrendszerük és a szív erősítésére, a rák elleni hatékony antioxidánsok bevitelére (C-vitamin, Béta karotin, E vitamin, szelén stb.)

.A táplálék-kiegészítő vitaminok és nyomelemek a legolcsóbban és legjobb minőségben a Cali Vita hálózatból szerezhetők be.

A mellékelt táblázatban mindenki kikeresheti a vércsoportjának megfelelő ételeket. A vegyes vércsoportú családoknál sincs gond, mert sok olyan étel van, amelyik mindegyik vércsoportnak jó, vagy egyiknek sem árt (olívaolaj , rizs, köles, hagymafélék, kelkáposzta stb.). Jó lenne, ha mindenki meghatároztatná a vércsoportját. Erre a legmegfelelőbb a véradás, mert ilyenkor mindig kötelező a vércsoport-meghatározás. Gyermekeknél kérni kell a háziorvostól a labor beutalót a vércsoport meghatározására. Ez sok házasságnál problémát vethet fel, mert kiderülhet, hogy a gyermekeknek olyan vércsoportjuk van, ami kizárhatja az apaságot!

Jó lenne, ha az élelmiszeripar, a kereskedelem és a vendéglátóipar rövid időn belül áttérne a vércsoportnak megfelelő termékek forgalmazására, ételek készítésére.

Az egészségügynek oda kellene hatni, hogy miként a dohánytermékeken fel van tüntetve, „ A dohányzás káros az egészségre!”, például a sertéshúskészítményeken is legyen az egészségre való ártalom feltüntetve, hiszen egyik vércsoportnak sem jó a sertéshús! Vagy például a teljes-őrlésű búzaliszten fel volna tüntetve, hogy:

„0” vércsoport : tiltott

„A” vércsoport : tiltott

„B” vércsoport: tiltott

„AB” vércsoport: semlegesEzt minden élelmiszer esetében meg lehetne tenni, mert az összetevőket amúgy is kötelező megjelölni. Az étlapokon, a menüválasztékon is meg kellene jelölni, hogy melyik vércsoportnak jó, melyiknek nem. Így hamar megtanulná az átlagember is, hogy mi a jó neki, s mi nem. A vércsoportra jellemző egyéb kategóriák, az adott vércsoport RH pozitív, RH negatív formája nem befolyásolja a lektinek és a vérlemezkékhez kapcsolódód alkotóelemek kapcsolatát. Csak a szekretor és nem szekretor státuszoknál van némi eltérés, ami gyakorlatilag elhanyagolható, csak súlyos betegségeknél kell figyelembe venni.

Ez a mozgalom forradalmi változásokat hozna az egészségvédelem és az egészségügy területén. Jelentősen csökkenne a betegek, a leszázalékoltak száma. Növekedne az átlagéletkor, nem volnának olyan riasztóak a halálozási mutatók egyes betegségtípusoknál, stb.

Természetesen az élelmiszeriparnak és a termelőknek is át kellene állniuk arra, hogy bizonyos élelmiszereket az ország lakosságánál előforduló vércsoport-népesség arányának megfelelően kellene termelni, és akkor nem lenne túltermelés, és nem lenne hiány. A születéskor kötelező vércsoport meghatározásnál pontosan ki lehetne mutatni, hogy a lakosság hány %- a „0”, „A”, stb. Ennek megfelelően lehetne termelni, árusítani, fogyasztani. Ha az állampolgárok egészségesebbekké válnának, a testi egészség mellett a lelki egészségük, lelki higiénéjük is javulna, s ez az ország általános közérzetére is kihatna (kevesebb lenne az öngyilkosság, segítőkészebbek lennének az emberek, több mosolyt lehetne látni, javulna a nép átlagos fizikai és általános szellemi tevékenysége).

Mindez már nem álon, hanem kézzelfogható valósággá válhatna, ha a hivatalos szervek is pozitívan állnának hozzá. A változások piacgazdasági és financiális hatása is jelentős pozitív változásokat hozna. Ez azonban csak a kezdet lenne, mert egy láncreakció indulna meg az élet minden területén az életminőségek, az életfeltételek javításában, a gyógyításban, stb.

Várhegyi László

mérnök-radiesztéta, bioenergetikus, fitoterapeuta,

életmód- és táplálkozási tanácsadó-és terapeuta,

természetgyógyász

Rendel: Medi Line Üzletház, Elixír Kincsestár. Herba Ház

Bejelentkezés: biolaci@invitel.hu, vagy a 27/ 350-204 telefonon

Engedély szám: 24 059/1993.

1. sz. melléklet

Mindenki számára ehető ételek, ha nem ismeri valaki a vércsoportját

(jótékony, vagy semleges hatásúak)

Húsok: pulyka, strucc

Halak: tőkehal, makréla, csuka, pisztráng, tok, keszeg, lazac, szardínia, teknős, sügér, busa, cápa, durbincs, ponty

Tojások: strucctojás, tyúktojás, fürjtojás (tyúktojásból heti 1-5 megengedett csak)

Tej, tejtermék: szójatej, szójasajt, farmersajt, fetasajt, mozzarellasajt, kecske sajt, kecsketúró juhtúró, juhsajt, salisajt, scamorza sajt

Olajok zsírok: olívaolaj, lenmagolaj, tőkehalmájolaj, nemesszójaolaj, szójaolaj, szőlőmagolaj mandulaolaj, mandulavaj, gesztenyeolaj

Olajos magvak: dió, mandula, gesztenye, bikk-mag, hikoridió, pekándió, macadamia dió

Babfélék hüvelyesek: disznóbab, zöldbab, jicama bab, északi bab, szójabab, vörös szójabab, hosszúszárú zöldbab, hóborsó, fejtett bab, zöldborsó

Gabonafélék: rizsliszt, rizskrém, fehér rizs, puffasztott rizs, tönkölybúza, zab, zabpehely, kétszersült , szójaliszt kenyér, ezékiel kenyér, gluténmentes kenyér, köles, kölesliszt, köleskása, puffasztott köles

Zöldségfélék: répalevél, brokkoli, cikória, sárgahagyma, lilahagyma, vöröshagyma, snidling, zöldhagyma, póréhagyma, fokhagyma, petrezselyem, paszternák, zeller, sárgarépa, cékla, karórépa, cukorrépa, kelkáposzta, amerikai kelkáposzta, fejes saláta, tépősaláta, gyermekláncfű, torma, csicsóka, karalábé, spenót, mángold, sóska, lestyán, sütőtök, főzőtök, pattiszon, cukkini, spárga, mogyoróhagyma

Gyümölcsök: aszalt füge, zöld füge, sötét szilva, zöld szilva, vörös szilva, kékszilva, ringlószilva, aszalt szilva, cseresznye, meggy, ananász, alma, áfonya, hamvas áfonya, sárgabarack, őszibarack, nemesített földiszeder, (szeder és málna keresztezése), piros ribizli, egres, josta, datolya, fekete bodza, grapefruit, görög mininarancs, citrom, görögdinnye, sárgadinnye, cukordinnye, fehérszőlő, piros szőlő, mazsola nektarin, naspolya, körte, fa-eper, szeder, zöld citrom, kiwi, feketeribizli, málnafélék

Zöldség- és meggylé, kiwilé, guaranalé, (csak rostos formában), fekete cseresznyelé,

gyümölcslevek: ananászlé, szilvalé sárgabaracklé, őszibaracklé, zellerlé, céklalé, petrezselyemlé, paszternáklé, szőlőlé, grapefruitlé, sárgarépa-lé, cukorrépalé, csicsókalé, karalábélé, feketeborókalé, szederlé, fa-eperlé, citromlé, körtelé, ribizlilé, nektarinlé, hamvas-áfonyalé, sárgadinnye-lé, cukordinnye-lé.

Fűszerek: oregánó, szurokfű, kakukkfű, borsikafű, szegfűszeg, tartár, szójaszósz, fodormenta, tárkony, lestyán, agar, gyömbér , ánizskapor, ánizs, torma, fokhagyma, vöröshagyma, majoránna, menta, bazsalikom, babérlevél, kardamom, bergamott, borsmenta, rozmaring, zsálya, só, tamari, vegeta, kömény, turbolya, édeskömény, petrezselyem, zeller, kapor, koriander, szentjánoskenyérmag-por mustármag, fehércukor, barnacukor, melasz, méz, Canderel, Nutra-Sweet, juharszirup, rizsszirup, csokoládé, curry, alga, tengeri hínár, szőlőcukor, karob, gejzírsó, algássó, szójasó, sáfrány (kurkuma)

Ízesítők: lekvárok, dzsemek, az ajánlott gyümölcsökből, mustár, alacsony zsírtaralmú salátaöntetek, olívaolaj citromlével, zúzott fokhagyma, valamint a fűszerek.

Gyógyteák: málnalevél, borsmenta, csipkebogyó, szárcsagyökér, petrezselyem, tyúkhúr, gyermekláncfű, gyömbér, eperfalevél, szilfakéreg, kamilla, galagonya, pemetefű, édesgyökér, bodza, dong quai, zsálya, fodormenta, kakukkfű, macskagyökér, ginzeng, zöld tea, fehértölgykéreg, cickafark, vasfű, fehér nyírfa, homoktövis, máriatövis, zöld diólevél, csalán, zsurló, útifű, fagyöngy, citromfű, körömvirág, katáng, medvehagyma, medveszőlőlevél, levendula, kömény, borsikafű, árvacsalán, kisvirágú füzike, afedim, galaj, veronikafű, árvácska, mályva.

Italok: Desztillált-víz ( a nem ioncserélt), a reverz-ozmózisos eljárással tisztított pí-víz ( a többi pí-víz erősen szennyezett vízből készül!!!), szénsavmentes ásványvíz, zöld tea, vörösbor, fehér bor, cikória kávé, katáng kávé, Orgon-víz Kaqun-víz, Kyssui-víz, oxigénnal dúsított, alacsony ásványianyag tartalmú -550 mg! alatti vizek-.

Ez és a többi írásom, több országos lapban is megjelent.

                                     MADÁRINFLUENZA  ÉS  MATEMATIKA

A Földön 6 milliárd ember él. Az elmúlt 10 évben 91 fő halt meg madárinfluenzában. Ez évente 9 elhalálozás a 6 milliárdból. Ez nagyjából azt jelenti, hogy évente minden 1 milliárd emberből 1 egész 1/6-od fő hal meg a madárinfluenza miatt. Magyarországon 10 millió ember él. A 10 millióból évente 4000 fő hal meg kórházi fertőzés miatt, tehát nem abban a betegségben, amiért kórházba került, hanem azért, mert a kórházakban a nem megfelelő higiénés állapotok miatt fertőzést kapott, s ez okozta a halálát. Egyébként 200 ezren betegszenek meg évente a magyar kórházakban kórházi fertőzés miatt, s ebbe halnak bele négyezren egy évben. Ezeket az adatokat a Reader’s Digest 2003-as januári számából vettem át. Tehát 2001-ben (az évi adatokat használta fel a cikkíró) naponta 11 fő halt meg csak azért Magyarországon, mert kórházba került. Jó lenne tudni, hogy 2005-ben hogyan alakult ez a fajta elhalálozás. A dohányzás miatt ma naponta 77 fő hal meg Magyarországon. A rák miatt napi 100 főnél nagyobb ez a szám. Szívinfarktus és egyéb szív- és érrendszeri betegségek miatt szintén 100-nál több fő hal meg naponta csak Magyarországon. Közlekedési balesetben is átlag 3-4 fő hal meg naponta hazánkban. A világon naponta 2000 gyermek hal éhen!! Ez ellen mit tesz a Világszervezet? Hogy a Földön hányan halnak meg naponta valamilyen betegségben, vagy egy bizonyos fajta betegségben, azt csak becsülni lehet, de vélhetően 4-5 számjegyű  az eredmény. Vajon hányan halnak éhen a gyermekeken kívül naponta a Földön? Valószínű többen, mint madárinfluenzában a 6 milliárd emberből az utóbbi tíz évben! Sokan halnak meg naponta állatoktól kapott betegségekben is. Van aki maláriában, van akit egy pók csípett meg, vagy egy kígyó mart meg, de van akit kutya, vagy más vadállat tépett szét. Lehet kapni veszettséget, Lyme-kórt, kullancs okozta agyhártya-gyulladást, stb., folytathatnám még e felsorolást.

Miért a madárinfluenza élvez ilyen  prioritást, s nem mondjuk a kórházi fertőzés, vagy a rák, vagy az éhínség, illetve a Lyme-kór? Természetesen az üzlet miatt, ugyanis a globalizálódó világunkban csak a pénz számít és az emberek félrevezetése, birkásítása. A sok birkásított emberből egyre több az agymosott főemlős. Ők nézik a betelefonálós-, mobilszavazós- és egyéb gagyi műsorokat. Őket, de az átlagemberek többségét is félelemben tartják a háttérhatalom urai, akik uralják a legtöbb ország legális hatalmának urait is, független attól, hogy azok az urak éppen milyen pártlobogó alatt kormányoznak. A félelemben tartott emberek kiszolgáltatottnak érzik magukat, s a háttérhatalom urainak éppen ez a kiszolgáltatottság érzés fenntartása a cél. Közülük még senkit sem ítélt el egy törvényhozó hatalom sem rémhírterjesztés miatt.

Folytassuk a matematikát! Madárinfluenza miatt a Földön több mint 300 millió háziszárnyast öltek meg, holott a tollat fertőtleníteni lehet, a beteg állat húsában  pedig 70 Celsius fok feletti hevítés (sütés-főzés) hatására elpusztulnak a madárinfluenza kórokozói, tehát nem kellett volna kivonni a táplálékláncból több-száz millió baromfit. Hatmilliárd embert nem lehet beoltani, de sokszáz-milliót igen, tehát hatalmas üzlet az oltóanyag, s talán ebből a magyar gyógyszergyártásnak is csurran-cseppen, mert állítólag a magyar vakcina jó. Más kérdés, hogy a gyógyszergyárak bevételéből mit élvez a kisember Magyarországon? Az oltóanyagnál is nagyobb üzlet, hogy a leölt sokszáz-millió baromfi megüresedett helyére el lehet adni az ivadék kisállatokat, ha úgy dönt a termelő, hogy a kockázat ellenére ismét foglalkozik baromfitenyésztéssel. Vajon ki és hol keltette ki a tojásból az ivadékállatokat, s honnan tudta, hogy milyen mennyiségben kell keltetni? Lehet, hogy az illető(k)nek közük van a világméretű rémhírterjesztés előidézésében? Milyen bíróság előtt fog(nak) felelni ezért. A leölt sokszáz-millió baromfi így nem került be a táplálékláncba, nem került oda az üzletek polcaira. A polcok mégsem maradtak üresen. Ki és honnan szállított ezen polcokra madárinfluenza-mentes baromfihúsféleségeket? Ez egy újabb nagy üzlet, egy újabb bevételi forrás, amelyre előre felkészültek azok, akik terjesztették a madárinfluenzás tömeghisztériát, amelyhez jól asszisztáltak a különböző rendű és rangú médiák is. Nekik sem rossz üzlet, ugyanis kis adagokban adagolva jól el lehet adni a lapokat, nagy a nézettsége (hallgatottsága) az erről szóló műsoroknak és ide be lehet szúrni a jól megfizetett reklámblokkokat, tehát jól működik a birkásítási gépezet. Szegény szerkesztők pedig azt teszik, amit a sajtócézárok számukra meghatároztak.

Azért a hírszerkesztők sem figyelnek mindenre oda és be-bekerül egy-egy homokszem a gépezetbe. Ilyen volt az, amikor felröppent az a hír, hogy a magyar-román határról visszafordították Romániába azokat a kamionokat, amelyek Hollandiába szállították volna a csirkehúst. Másnap a médiákban megjelent, hogy a román hatóságok tiltakoztak az illetékes magyar hatóságoknál, hogy jogtalanul fordították vissza a hússzállítmányokat, ugyanis az abban lévő baromfik lába nem is érte a román talajt. Azért nem érte, mert ezeket a csirkéket Brazíliából szállították Hollandiába, s onnan kamionokkal Romániába hőkezelés céljából, ahonnan a hőkezelés után vissza akarták szállítani Hollandiába. Azóta ez ügyben csend van, mert valahol a manipulátorok rájöttek, hogy így kiderülhetett volna a turpisság. Nem tudjuk tehát, hogy átmentek-e a kamionok vissza Hollandiába hazánkon keresztül, vagy esetleg repülővel vitték Romániából Hollandiába. A hőkezelt csirkéknek úgyis mindegy, mert már hozzászoktak a repüléshez Brazília és Hollandia között. Ezek a csirkék döglötten is többet repültek, mint a gólyák és a fecskék, azaz a költöző madarak! Szintén kérdés, hogy Hollandiából hova, mely országok, milyen áruházláncok polcaira kerültek a hőkezelt csirkék, amelyek már biztosan madárinfluenza mentesek, mert vélhetően ezért kellett őket hőkezelni. Hogy milyen friss egy ilyen húsáru, ami beutazta fél világot, azt már meg sem merem saccolni. Szerencsére én régóta vegetáriánus vagyok és nem pánikolok be sem a madárinfluenza, sem pedig az miatt, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan német húsnyesedék magyarországi feldolgozása után tényleg ez a húsféleség csak Ukrajnába került és nem jutott belőle magyar kereskedelmi egységekbe. Mostanság meg naponta hallani, hogy 3o-40 tonna (!!) lejárt szavatosságú, valamint bizonytalan eredetű húsféleségeket koboznak el és semmisítenek meg a hatóságok. Miért csak a madárinfluenza-hisztéria kapcsán ilyen szigorú az ellenőrzés? Már korábban is lehettek volna ilyen razziák! Azt, miért nem vizsgálják, hogy az élelmiszerek többsége ivóvíznek mondott szennyvízzel készül?

A végén még igaza lesz Dr. Drábik Jánosnak, aki könyveiben leírta, hogy a háztáji termelést adminisztrációs eszközökkel meg fogják tiltani, hogy csak az iparszerű, nagyüzemi állattenyésztésből származó állatok húsát szabad fogyasztani. Környezetemben sokan foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy beszüntetik a kisállattartást, mert a háztájiban nem tudják biztosítani az előírt feltételeket. Hova jutott az ember a baromfiudvarban békésen kapirgáló tyúkoktól a globalizálódó világ százezres nagyságrendű baromfitenyészeteiben kannibalizmusban szenvedő, tápos, mindenféle betegségre hajlamos csirkékig? Ön szerint Kedves Olvasó  melyik baromfihússal lehet egészségesebben táplálkozni, ha már egyszer nem a vegetáriánusság mellett döntött? Vigyázat, mert volt-, van-, lesz száj- és körömfájás, sertéspestis, tüdővész, takonykór, kergemarha-kór, kergebirka-kór, papagáj-kór és természetesen  madárinfluenza és még ki tudja  milyen egyéb állatbetegség! Nem lenne egyszerűbb vegetáriánusnak lenni? Tudom, mondják, hogy a növények is sok mérget tartalmaznak. Én a saját termésemet fogyasztom és nem használok vegyszereket, van belőlük bőven a levegőben is, de azt még leküzdi a szervezetem. Remélem a háztáji növénytermesztés nem kerül a háztáji állattartás sorsára, mert akkor kénytelen leszek pincében gombát termelni, ha túl akarom élni a globalizációt és a civilizációt.

Nem elég, hogy egyes médiák túlzásba viszik a madárinfluenza-ügyet, de még az országos főállatorvos is azzal riogat, hogy májusig, amíg a költöző madarak vissza nem jönnek, fokozott a veszély. A madárinfluenza riadalom kapcsán elkezdték vizsgálni az elhullott madártetemeket és szinte mindegyikben kimutatták a madárinfluenza vírusokat. Ha egy évvel ezelőtt, vagy még az azt megelőző években is megvizsgáltak volna minden elhullott vízi- és nem vízi madarat, akkor azt hiszem, azokban is megtalálták volna ezeket a vírusokat. Most meg a beijedt emberek leverik a fecskefészkeket, a gólyafészkeket. Szegény költöző madaraink hogyan találnak vissza, vagy hol építhetnek új fészket, ahol nem kell félniük a barbároktól? Az is sajnos szerepelt a híradásokban, hogy a vízpartokon lévő madarakat kövekkel dobálva, vagy hangágyúkkal zavarták el természetes életterüktől. Hol találnak ezek a madarak védelmet az emberektől? Ez is állatkínzás! A Btk. ezt is bünteti nemcsak a házi- és kedvtelésből tartott állatok kínzását! Némely médiát felbujtóként kellene és lehetne felelősségre vonni!! Hol vannak ilyenkor a környezetvédők? A madárvédők? A Zöldek? Az erre hivatott szervek?

Madárinfluenza mindig is volt és mindig is lesz. Minden madár elpusztul egyszer, mint ahogy az emberek sem élnek örökké. Ha valamelyik madár végelgyengülésben, vagy táplálékhiány miatti immungyengeség miatt (a téli időszak nem bővelkedik táplálékban) pusztul el, akkor nyilvánvaló, hogy találnak benne betegséget okozó vírusokat. A beteg embereknél is így van ez.. Eleve az egyre növekvő környezetszennyezés (levegő, víz, táplálék) miatt egyre több ember, egyre több állat, s így egyre több madár is megbetegszik, mert egyre gyengébb ez miatt  az immunrendszerük. Arányaiban nem nagyobb a madarak természetes elhullása, mint a korábbi években. Most is több madár a mérgezett vizek, mérgezett táplálék okozta bélfertőzésben pusztult el, amit a vizsgálatok ki is mutattak.

Ha megelőzésképpen most minden gyanús madarat elpusztítana az ember, akkor teljesen felborulna az ökológiai egyensúly, ami beláthatatlan környezeti katasztrófákhoz vezetne. Szegény madarak, már nincs egy tiszta felszíni vízfolyás, vagy tó, ahonnan tiszta, egészséges ivóvízhez juthatnának az állatok. A koszos, vegyi anyagokkal teli fertőző vizektől persze, hogy megbetegszenek az állatok, s persze, hogy nagyobb arányú az elhullásuk is. Inkább tisztább környezetet kéne mindenütt megvalósítani és akkor mindenki jobban járna, ember, s állat egyaránt.

Két dolog motoszkál bennem. Az egyik az, hogy a „ háttérhatalom „ milyen manővert akar végrehajtani, hogy a madárinfluenza vésszel eltereli a figyelmet. Remélhetőleg nem a génmanipulált húsokat és egyéb élelmiszereket akarja felhozni példának, hogy azok veszélytelenek. A világ gazdagabb felén már egyre növekszik a megtermelt és eladatlan génpiszkált élelmiszerek tömege, melyet a megfélemlített, birkásított emberek előbb elfogadnak, ha megfelelő körítéssel tálalnak elibéjük. Már sokan megmondták, hogy az élelmiszeripar és a gyógyszeripar egymással összefogva és karöltve manipulálják a közvéleményt. Amit ma az élelmiszeripar elkezd használni élelmiszer-adalékként, arról a gyógyszeripar már tudja, hogy hány év múlva mit fog kiváltani az embereknél és addigra ott lesz az ellenszer, gyógyszer formájában. Micsoda gondoskodás, vélhetnénk.  Valójában bioterrorizmus, amely veszélyesebb, mint amikor a terroristák felrobbantanak egy autóbuszt. Ez ellen kellene jobban összefogni a világnak!

A másik gondolat pedig az, hogy a különböző vizekbe, amelyekből az ivóvizet nyerik, észrevétlenül és számolatlanul pusztulnak bele a madárinfluenza-vírust hordozó állatok, de a madarak is bele-bele pottyantják a fertőzést hordozó anyagcsere végterméküket. Az ember is abból a vízből nyeri ivóvizét, amelybe tisztítatlanul beleengedi a szennyvizét. Azt is tudja minden iskolás, hogy a víz klórozásakor csak a baktériumok pusztulnak el, és a vírusok nem. Akkor talán nem is a természetes és fertőzés miatt (nem csak a madárinfluenza fertőzéstől hullanak el a madarak!) elhullott állatok tetemétől kellene félni, hanem a fertőzést hordozó ivóvíztől is. Tudom a választ, A forralással elpusztulnak a madárinfluenza vírusok. Ez igaz! De akkor miért kell a fertőzött csirkehússal és a tojásokkal riogatni az embereket, ha ezeket megfőzik nem kell félniük, míg a vizeket forralatlanul isszák!. A fertőzött víz sokkal nagyobb  veszély és ez ellen nem tesznek semmit. A reverz ozmózisos vízszűrés és a vízlepárlás lenne az igazi megoldás. Chikagoban az egész város ilyen szűrt vizet iszik. Van ahol ezüst szűrőkön vezetik át a vizet és az ezüst is elpusztít minden vírust is. Ezt kellene itthon is és akkor nem kellene minden vírustól beijedni.

Az ENSZ azzal is riogat, hogy a madárinfluenza veszélyezteti az egész élővilágot, de különösen a madarak 80 %-át. Biodiverzitástól tartanak. Már a macskafélék is veszélyben vannak szerintük, a nagymacskafélék (leopárd, tigris stb). Bizonyítja és ennek ellentmond  az az eset is, hogy nem kell félni, amikor egy házimacska megkapta a madárinfluenza vírust, megfigyelték és várták, hogy elpusztul. A macska nem pusztult el és egy újabb vizsgálat kimutatta, hogy a korábban fellelt madárinfluenza vírus már nem volt a macska szervezetében, azaz a macska immunrendszere leküzdötte, elpusztította a vírust. Ha egy állatnak erős az immunrendszere ( ez igaz az emberre is!), akkor az legyőzi a szervezetébe jutott vírusokat, baktériumokat. Az emberek és az állatok immunrendszerének erősítésével kellene foglalkozni, nem pedig a hisztériakeltéssel és a riogatásokkal. A tiszta víz, a tiszta levegő, a tiszta- és vitamindús élelmiszerek, biztosítása társadalmi szinten. A mozgás, a sport elérhetővé tétele mindenki számára. A környezeti ártalmak kockázati szint alá csökkentése, stb. Így erős maradna mindenki immunrendszere, de akkor csődbe jutnának a gyógyszer-multik. A gátlástalanul profitérdekelt globalizáció ide juttatott bennünket.

A legújabb információ az ügyben az, hogy az ENSZ főtitkár azt szorgalmazza, hogy génmanipulált csirkéket tenyésszenek, mert annak a szervezete ellenállóbb a nem génmanipulált csirkéénél. Mutáns étel-mutáns szervezet! A génmanipulálás nagyobb veszély az emberiségre nézve, mint a madárinfluenza!!

                 Várhegyi László, természetgyógyászMai mese, ami valójában igaz!!!

Egy fösvény összegyűjtött fél millió dénárt, és örömmel tervezgette, hogy egy évig milyen kényelemben fog élni, mielőtt újból befektetné pénzét. Ám ekkor megjelent a Halál Angyala, hogy elvegye az életét.
Az ember könyörgött, és kérlelte az angyalt, felhozott ezer érvet, csakhogy élhessen még egy kicsit, de az angyal kérlelhetetlen maradt.
- Adj még három napot, és vagyonom felét neked adom! - kérlelte az ember.
Az angyal azonban még csak oda sem hallgatott, és elkezdte húzni az embert.
- Csak még egy napot adj, könyörgöm, és tiéd lehet mindenem, amit oly sok fáradtsággal és izzadsággal gyűjtöttem össze!
Az angyal azonban hajthatatlan volt.
Annyit azért mégis csak sikerült elérnie az embernek, hogy néhány pillanatot kapjon, és papírra vethesse az alábbi üzenetet:
"Bárki vagy is, aki megtalálod ezt az üzenetet, ha van annyid, hogy meg tudsz belőle élni, ne vesztegesd idődet a vagyongyűjtésre. Élj! Az én fél millió dénárom egy órával sem tudta meghosszabbítani az életemet."
Amikor a milliomosok meghalnak, és az emberek megkérdezik, hogy mennyit hagytak hátra, a válasz természetesen az, hogy mindenüket.
De a válasz az is lehet, hogy semennyit, mert őket vették el.
Buddha így tanított:
- Ez a föld az enyém, ezek pedig itt az én gyermekeim - mondja a buta, aki azt sem érti, hogy még ő maga sem az övé.
Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen nagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged.
Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál.
Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed.
Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.

A szívbarát margarin

Legutóbb Szalánkon dr. Litsek Ákos megdöbbento~ elo~adást tartott a helyes táplálkozással kapcsolatban, ezen belül is a margarinok fogyasztásáról. Az elhangzottak annyira új és más megvilágításba helyezik a témát, hogy úgy gondoltuk, érdemes egy cikkben is felhívni ezekre az ismeretekre a figyelmet. A folytatásban erro~l olvashatnak.

A szívbarát margarin A koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margarin gyárosok használták ki hatalmas piacok teremtésére azzal, hogy a margarin sokkal egészségesebb, mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint.

Mindenek elo~tt is a koleszterin nem egy ártalmas anyag, hanem az anyagcserének egyik pillére, amely nélkül emberi élet nem létezhet. Másodszor, az ételben elo~forduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. A máj a vérkoleszterint ártalmas anyagok leküzdésére emeli fel, ha azok a szervezetbe kerülnek. Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezés képen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.

Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztába kerüljünk, szükséges annak az elo~állításával megismerkedni.

A margarint a legolcsóbb olajból állítják elo~, tekintve, hogy abból a szappanfo~zéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátra marad egy természetellenes anyag mely, elveszítette az elektromos töltését, és Transfetti Acid néven ismeretes. Hogy megsu^ru^södjön, és ne tudjon megromlani, félig hidrogénezik, majd különbözo~ vegyi ízesíto~k és színesíto~k hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.

A margarin négy féle képen árt a szervezetnek:

1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözo~bb szervi problémák állhatnak elo~. Ekkor a máj védekezés képen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.

2. Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorú-érbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margarin ott helyben le fog rakodni.

3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az elo~bbi érszu^kületet, a másik pedig vércsomósodást fog elo~idézni, ami elo~rehaladott

érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.

4. Végül még a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén. Megleheto~sen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelento~sége, ha azzal a margarin

telítve lenne. A máj viszont védekezés képen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen.

Ha valaki a konyhában letenne a földre egy kis margarint, ahol egerek vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert érzékelik, hogy az nem étel.

Felejtsük hát el a margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az egészségüknek.

dr. Litsek Ákos

Szervusztok!

Mellékelem Dr. Litsek Ákos anyagát a margarinról, ami ugyan az A vércsoportúaknak jó lenne, de a leírtak miatt nekik sem jó!! Gondolkozzatok el azon, hogy mennyi olyan ételt esztek, amibe margarin van. A legtöbb cukrászati termék, kekszek, krémek, nutellák stb. Ha adsz magadra, ezentúl bojkottálni fogsz minden olyan ételféleséget, ami margarint tartalmaz. Ez a bio margarinra és a nem napraforgó olajból készült margarinokra is igaz! Margarin helyett fogyassz hidegen sajtolt olajakat, amelyek jók a vércsoportodnak. Bármit készíthetsz velük. De ehetsz, használhatsz nem homogénezett vajakat is, ha jó a vércsoportodnak, viszont a ghí (ghee), ami nem más mint főzött vaj, ilyen formában minden vércsoport számára jó és mindenhez használható, amit eddig margarinnal csináltál. A legjobb, ha a ghít Te magad csinálod meg otthon. Tedd fel a vajat, olvasszad fel, úgy, hogy lassan forrjon, s amikor elfőtte a habját leveszed a gázról és tárolóedénybe tegyed. Szobahőmérsékleten tartsad, mert nem romlik meg egy év múlva sem. Indiában a ghí, az 50 fokos melegben is mindig ott a konyhaasztalon, mert ott mindenhez ezt a „zsiradékot” használják. Sütni is lehet vele, mert csak nagyon magas sütési hőmérsékleten (250 fok felett) keletkeznek benne karcinogén ( rákkeltő) anyagok. Ugyanez a margarinnál, napraforgó olajnál már 160 foknál keletkezik. Az oliva olajnál pedig 230 fok felett keletkeznek ilyen anyagok. Nagyon finomak a ghíben párolt zöldségek, zöld hüvelyesek ( zöldbab, zöldbörsó).

A margarinról még többet megtudhatsz, ha elolvasod Dr. M. Colgan: Gyógyír az ezredfordulóra című könyvét, amelyben leírja, hogy miért jók nekünk a cisz-kötésű zsírsavak, és miért nem jók a transz-kötésű zsírsavak. Minden margarin 100 %-ban transz-zsírsavakat tartalmaz, még a bio-margarin is!!!

Remélem ezentúl a margarin és margarint tartalmazó termékeket nem vásárló és nem fogyasztók Nagy Családjába tartoztok!

Margarinmentes további békés, boldog életet és ételeket kíván, sok szeretettel:

Weixl-Várhegyi László életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta természetgyógyász  

Az alábbi linken lévő írás kiegészíti a Dr. Litsek Ákos anyagát a margarinról, ugyanis minden margarin, legyen az a margarinokat 95 %-ban kitevő napraforgó olaj alapú margarin, vagy oliva- és egyéb olajokat is tartalmazó margarin, az minden esetben hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett, azaz transz-zsírokat tartalmaz. Remélem ez már elég információt ad ahhoz, amit én már régóta mondok, hogy semmilyen margarint nem szabad venni és enni, de semmilyen olyan terméket sem, --legyen az a legcsábosabb torta, vagy sütemény—amely, akár nyomokban is tartalmaz „növényi zsírt”. Vigyázat, a pálmazsír is ilyen és az sem jó egyik vércsoportúnak sem.

Kattints rá  az alábbi cikkre. http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=52592
A transz-zsírok fogyasztása meddőséget okozhat

A gyermekvállalás szempontjából az étrend minőségének kulcsfontosságú szerepe lehet. Az egészséges, vitamindús táplálkozás fenntartása mellett azonban nem árt mellőznünk a transz-zsírokat, fogyasztásukkal ugyanis kétszeresére nő a terméketlenség kockázata.
A transz-zsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Korábbi kutatások bizonyítják a szív egészségét károsító hatásukat, s jelen vizsgálat szerint, a női meddőség kialakulásában is fontos szerepet játszanak.

A Harvard School of Public Health kutatóorvosai 18,500 résztvevővel, 8 éven át zajló vizsgálatuk során úgy találták, hogy az ovulációs problémákkal kapcsolatos meddőség miatt kezelt hölgyek nagyobb mennyiségű transz-zsírt fogyasztottak, mint termékeny társaik.

Azon hölgyek, akik az összes kalóriabevitel csak 2 százalékát is az egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak helyett transz-zsírokból fedezték, máris kétszeresére növelték a meddőség kialakulását. A vizsgálat során 438 részvevőnél jelentkezett probléma.

Fontos megjegyeznünk, hogy a terméketlenséget jelen esetben kizárólag a transz-zsír fogyasztásának negatív hatása okozta. Az ovulációval összefüggő terméketlenség nem állt kapcsolatban ezen kívül sem az összesen bevitt zsír, vagy koleszterin mennyiségével sem.

Annak ellenére, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) immár kötelezően előírja a termékekben található transz-zsírok mennyiségének feltüntetését, ajánlott napi mennyiséget nem állapít meg. Egyelőre senki sem tudja biztosan, mi az a pontos mennyiség, amennyit biztonságosan elfogyaszthatunk. Remélhetőleg a közeljövőben végzett kutatások választ adnak majd erre a kérdésre is.

A transz-zsírok jelenlétére figyelmeztet az adott terméken található „hidrogénezett”, vagy „részben hidrogénezett” jelző.

A Harvard School of Public Health kutatócsoportja elsőként vizsgálja az egyes tápanyagok, termékenységet befolyásoló hatását. Korábbi eredményeik szerint a vas készítmények szedése segít az ovulációval kapcsolatban álló meddőségi problémák megelőzésében.

Jelen vizsgálat kizárólag a transz-zsírok hatásának megfigyelésére irányult. A kutatók az elemzés során nem vették figyelembe az olyan, szintén meddőségre hajlamosító tényezőket, mint a hosszas koplalás, vagy jelentős túlsúly.

A hír alapjául a „Trans Fats May Increase Infertility” cikk szolgált.

gondola.hu - A transz-zsírok fogyasztása meddőséget okozhat

infó: Varga István info@evn.hu             www.evn.hu

 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz